hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > هرمزگان| بی‌توجهی ساحل‌نشینان به طبیعت

هرمزگان| بی‌توجهی ساحل‌نشینان به طبیعت

هرمزگان با برخورداری بیش از هزار و ۴۰۰ کیلومتر نوار ساحلی یکی از استان‌های دریا محور به شمار می‌رود که در دهه‌های اخیر با گسترش بنادر، پالایشگاه‌ها و صنایع در این استان عنوان قطب تجارت کشور به آن رسیده است اما این روزها وضعیت محیط‌زیستی خلیج‌فارس به دلیل ورود فاضلاب‌های شهری، خانگی، صنعتی و تردد کشتی‌های غول‌پیکر نفتی مطلوب نیست؛

 به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی هرمز، مرگ دسته‌جمعی ماهیان، بروز کشند قرمز، ورود آلودگی‌های میکروبی و هجوم جانداران موزی به سواحل ازجمله آسیب‌های بارزی بوده که در سال‌های اخیر با پیشرفت جامعه بشری بر دریا تحمیل‌شده که این امر هزینه‌های جبران‌ناپذیری را برای گونه‌های نایاب به دنبال داشته است. تراژدی غم‌انگیز ورود بی‌حدوحصر فاضلاب‌های خانگی و صنعتی در چند سال اخیر تبدیل به معضلی پایدار در شهر بندرعباس شده که کارشناسان و دوستداران محیط‌زیست این وضعیت را برای سواحل بحرانی اعلام کرده‌اند به‌طوری‌که در سال ۱۳۹۴ عضو شورای شهر بندرعباس درحرکتی نمادین و اعتراض به سیاست‌های غلط مقابل لوله ورودی فاضلاب به دریا قرار گرفت تا توجه مسئولان و مقامات استان را به ابعاد این فاجعه جلب سازد. هرچند که مدت کوتاهی بعدازاین اتفاق مسئولان استان به تکاپو افتادند تا با بستن قراردادهای مختلف مدیریت این فاضلاب‌ها را فراهم سازند؛ اما در سال‌های اخیر اقدامی انقلابی برای مقابله با ورود فاضلاب به دریای خلیج‌فارس صورت نگرفته و ساحل‌نشینان بندری همچنان شاهد ورود فاضلاب‌های صنعتی و خانگی به دریا هستند.

بندرعباس دارای هفت خور شیلات، گورسوزان، دوهزار، سنگ کن، گلزار شهدا، حسین آباد و کپشکن بوده که برای جابجایی آب‌های سطحی زمین و همچنین جلوگیری از وجود سیلاب بعد از باران‌های فصلی طراحی‌شده‌اند؛ اما متأسفانه با عدم رسیدگی به آن‌ها محلی برای تجمع زباله و حتی به مآمن امنی برای معتادین تبدیل‌شده و فاضلاب‌های خانگی سطح شهر به‌وسیله آن‌ها به دریا سرازیر می‌شود. فاضلاب‌های بافت فرسوده از مهم‌ترین عوامل آلودگی دریا به شمار می‌رود که بنا به اظهارات مسئولان اداره آب و فاضلاب شهری به دلیل عدم امکان اجرای طرح جمع‌آوری فاضلاب در آن مناطق همواره پساب‌های خانگی به دریا ریخته می‌شوند. ورود فاضلاب‌های خانگی و صنعتی چنان در بندرعباس به معضلی پایدار تبدیل‌شده که جمعی از دانشجویان پیام نور بندرعباس طی نامه سرگشاده از دادستان بندرعباس خواستار پیگیری جدی این موضوع شده‌اند؛ در این نامه خطاب به دادستان بندرعباس آمده است: از شما به‌عنوان مدعی‌العموم این انتظار می‌رود که با ورود قاطع خود به این رویه غلط یک‌بار برای همیشه پایان دهید و جلوی نقض فاحش قانون را بگیرید.

تخریب ساحل به بهانه توسعه آن

ورود ۷۰۰ لیتر در ثانیه پساب فاضلاب به دریا علاوه بر آلودگی‌های دریا اثرات منفی را برای ساحل‌نشینان این منطقه به وجود آورده است به‌طوری‌که خوردن ماهی که درگذشته پای ثابت سفره‌های بندرعباسی‌ها بوده امروز میل و رغبت برای خوردن آن کمتر صورت می‌گیرد و یا بیماری‌های پوستی کودکان که در ساحل این شهر به بازی می‌پردازند ارمغانی از ورود فاضلاب به دریا به شمار می‌رود. ازیک‌طرف ورود فاضلاب‌های صنعتی و خانگی به دریا و طرف دیگر دریا خواری به بهانه توسعه دریا تیشه‌ای بر ریشه محیط‌زیست خلیج‌فارس شده است. پروژه تخریب و نابودسازی ساحل بندرعباس از نوار شرقی تا سواحل غربی به بهانه بهسازی و احداث پیست دوچرخه‌سواری توسط شهرداری بندرعباس کلید خورد و حالا از پلاژ بانوان گرفته تا بازار ماهی‌فروشان، بندر صیادی و تالار فرهنگی، مزارع پرورش میگو و آکواریوم بندرعباس همه و همه حریم ۶۰ متری دریا به‌صورت قانونی که عملا غیرقانونی است را طی کرده است. هرچند که جلوگیری از دریا خواری بارها از سوی نماینده ولی‌فقیه در هرمزگان از طریق تریبون نماز جمعه بندرعباس بیان‌شده اما تاکنون مشکل حل نشده است.

ورود روزانه ۷۰۰ لیتر در ثانیه پساب فاضلاب‌های خانگی و صنعتی به خلیج‌فارس

احمد مرادی، نماینده بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی‌آباد و خمیر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به شناسایی دو هزار و ۸۸۹ گونه گیاهی و جانوری در خلیج‌فارس و دریای عمان، اظهار کرد: متأسفانه خلیج‌فارس درگیر فاضلاب و آلودگی نفتی است و وضعیت محیط‌زیستی آن به دلیل ورود فاضلاب‌های شهری، خانگی و صنعتی و همچنین تردد کشتی‌های غول‌پیکر نفتی به‌هیچ‌وجه مطلوب نیست. عضو کمیسیون انرژی مجلس با انتقاد از ورود روزانه ۷۰۰ لیتر در ثانیه پساب فاضلاب‌های خانگی و صنعتی به خلیج‌فارس، تصریح کرد: این شاهراه مهم اقتصادی هشت سال درگیر این بحران است و چنانچه کنترل و مدیریت نشود سلامت مردم، آبزیان و حیات دریا را در معرض تهدید قرار خواهد داد و آینده تاریکی در انتظار این شاهراه بزرگ تجاری و اقتصادی خواهد بود. مرادی با اشاره به مصرف ۳۰۰ لیتر آب شرب در ثانیه برای آبیاری فضای سبز، عنوان کرد: از پساب‌های فاضلاب می‌توان برای آبیاری فضای سبز و کشاورزی استفاده کرد اما متأسفانه از این ظرفیت به‌درستی استفاده نمی‌شود.

شرایط زیست‌محیطی خلیج‌فارس نگران‌کننده است

وی با بیان اینکه شرایط زیست‌محیطی خلیج‌فارس نگران‌کننده است، گفت: آب خلیج‌فارس از طریق آب‌شیرین‌کن‌ها به یزد، سیرجان و اصفهان انتقال می‌یابد و در مسیر بازگشت شوری و پساب ناشی از آن آسیب‌های زیانباری را به محیط‌زیست دریا وارد می‌کند و باید در این رابطه کارشناسان محیط‌زیست ورود کنند. نماینده مردم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی‌آباد و خمیر در مجلس تصریح کرد: تردد کشتی‌های غول‌پیکر نفتی در خلیج‌فارس و دریای عمان نیز زمینه آلودگی نفتی این آبراه را رقم‌زده است و نظارتی نیز بر تردد آن‌ها وجود ندارد. مرادی با بیان اینکه افراد سودجو با استفاده از خلاء های قانونی در حریم دریا اقدام به ساخت‌وساز می‌کنند، گفت: بر اساس قانون، فاصله ۶۰ متری دریا حریم عمومی محسوب می‌شود اما افراد سودجو با استفاده از خلاء های قانونی اقدام به ساخت‌وساز در سواحل کرده و چشم‌انداز دریا را به‌طورکلی از بین برده‌اند. وی با بیان اینکه کشورهای حوزه خلیج‌فارس باید استانداردهای زیست‌محیطی را رعایت کنند، خاطرنشان کرد: تمامی کشورها قوانین سخت و کارآمدی را برای افرادی که به محیط‌زیست دریا آسیب می‌رسانند تصویب کرده‌اند اما متأسفانه در ایران در اجرای قوانین زیست‌محیطی سهل‌انگاری می‌شود و نظارت‌ها نیز به‌درستی انجام نمی‌شود.


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو